Reykjavikin nähtävyydet

Reykjavik on maailman pohjoisin pääkaupunki. Nimen Reykjavik, savujen lahti, on antanut Islannin ensimmäinen vakituinen asukas Ingólfur Arnarson, joka saagojen mukaan asettui seudulle vuonna 874. Savut olivat kuumista lähteistä nousseita höyryjä. Reykjavik on nimestään huolimatta maailman puhtain pääkaupunki, koska raskasta teollisuutta ei ole, ja kaupunki lämmitetään kokonaan geotermisellä energialla.

Reykjavik on Islannin kaupan, hallinnon, teollisuuden ja kulttuurin keskus; ammattiteattereiden ja -orkestereiden kotipaikka. Matkailijankin on helppo pitää sitä tukikohtanaan tutustuessaan Islannin nähtävyyksiin. Kaupunki on eri rakennustyylien monenkirjava sekoitus, sillä tyyppi- ja elementtitaloja ei juuri rakenneta ja lähes jokainen talo on erikseen suunniteltu. Yliopiston lähellä sijaitsee Pohjolan talo, joka on Alvar Aallon suunnittelema. Kuumien lähteiden vedellä lämmitetyt maauimalat ovat reykjavikilaisille kaikki kaikessa. Uimalat ovat auki ympäri vuoden. Suosituin ja Reykjavikin suurin maauimala Laugardalslaug sijaitsee Sundlaugavegurilla.

 

Hallgrímurin kirkko

Islannin korkein rakennus, 73 metrinen Hallgrímurin kirkko, sijaitsee kukkulalla Reykjavikin keskustassa. Sen tornista avautuu upea näköala. Kirkkoa rakennettiin yli 40 vuotta ja se valmistui vuonna 1986. Hyvän akustiikan omaavassa kirkossa järjestetään urkukonsertteja. Kirkon edessä on Erik Punaisen pojan Leif Erikinpojan patsas. Hän on ensimmäinen Pohjois-Amerikkaan purjehtinut eurooppalainen.

 

Perlan

Perlanin valtavaa lasikupolia on vaikea olla huomaamatta. Yksi Islannin tunnetuimmista maamerkeistä on todellinen monitoimirakennus. Sen tuloaulassa on 10 metriä korkea lintukallio, ylimmässä kerroksessa upea näköalatasanne, Áróra revontuliplanetaario, monipuolinen luonnon voimista kertova multimediaesittely, Islannin tärkeää luonnonvaraa – makeaa vettä – esittelevä interaktiivinen näyttely, meren elämästä kertova laajakulmaelokuva ja 100 metriä pitkä jäästä tehty luola, jonka läpikävelyn jälkeen voi tutustua jäätiköihin interaktiivisesti. Rakennuksen pohjakerroksessa järjestetään ajoittain konsertteja.

 

Harpa

Reykjavikin upean moni-ilmeisen konferenssikeskuksen on suunnitellut arvostettu tanskalainen arkkitehtitoimisto Hennin Larsen Architects yhteistyössä Olafur Eliassonin, tunnetun Islantilaisen taiteilijan, kanssa. Vanhan sataman kupeessa sijaitseva Harpa on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Harpassa järjestetään useita kansainvälisiä konferensseja, konsertteja ja tapahtumia. Täältä Islannin Sinfoniaorkesterin kotitalosta löydät kansainväliset huippuartistit, klassiset orkesterit ja matkailijoille suunnatut teatteriesitykset.

 

Laugardalur

Laugardalurin laakso on Reykjavikin ulkoilu- ja urheilualue. Siellä on muun muassa kaupungin suurin maauimala, jalkapalloareena, jää- ja urheiluhalli sekä kaupungin kasvitieteellinen puutarha, jossa voi tutustua muun muassa kaikkiin Islannin luonnonvaraisiin kasveihin. Lapsille erityisen mieluisa paikka on ympäri vuoden avoinna oleva Family park and Zoo -perhepuisto. Puiston kotieläintarhassa voi tutustua lähes kaikkiin islantilaisiin koti- ja villieläimiin. Kesällä perhepuistossa on pienemmille lapsille suunnattu huvipuisto laitteineen.

 

Videy

Reykjavikin edustalla sijaitsevaa saarta, Videyta, asutettiin ensimmäisen kerran jo 900-luvulla. Vuosien mittaan saaressa on toiminut muun muassa luostari. Nykyään saari on asumaton, mutta sinne on hyvät lauttayhteydet etenkin kesäaikaan. Videyhyn voi tutustua vapaasti saarelta löytyvien karttojen avulla. Saari tuli erityisen tunnetuksi Yoko Onon suunnittelemasta muistomerkistä. ”Imagine Peace” -valotorni rakennettiin saarelle vuonna 2007 ja se valaistaan joka syksy John Lennonin syntymä- ja kuolinpäivän välisenä aikana. Videyn saarella kannattaa kesäaikaan nauttia herkullisista vohveleista.

 

Reykjavikin rannikko

Kauniilla säällä kannattaa lähteä pyöräilemään tai kävelemään Reykjavikin upeaa rannikkoa pitkin. Maisemat ovat upeat, ja selkeänä päivänä saatat jopa nähdä Snaefellsjökull-jäätikön horisontissa. Reittejä on monia ja niillä kaikilla saa erilaisen kuvan ympäröivästä luonnosta ja Reykjavikin kaupungista.

 

FlyOver Iceland

Islannin uusin nähtävyys on hurja ”huvipuistoajelu”, jossa nähdään koko Islanti ilmasta käsin. Istut vuoristoradanomaisessa vaunussa, joka ”lentää” 20-metrisen kuperan valkokankaan sisällä. Vaunu tärisee ja tuuli puhaltaa vasten kasvoja lentäessäsi uskomattomien jäätiköiden, laavakenttien, jokien ja vuorien yli. FlyOver Iceland sijaitsee Reykjavikin satama-alueella.

 

Whales of Iceland

Reykjavikin satama-alueella sijaitseva maailman suurin valaita luonnollisessa koossa esittelevä näyttely. Kaikkia 23 Islannissa esiintyvää valasta pääsee myös koskettamaan. Suurin valaista on 25-metrinen sinivalas. Näyttelyssä voi kuunnella valaiden ääniä. Virtual Reality (virtuaalitodellisuus) -laseilla pääsee lähemmäs valaiden luonnollista ympäristöä.

 

Vanha troolisatama

Aivan Reykjavikin keskustassa sijaitsee yli 100-vuotias troolisatama. Siihen on puhallettu uutta henkeä muun muassa remontoimalla vanhoja satamarakennuksia, joihin on avattu kauppoja sekä kahviloita ja ravintoloita. Satamasta lähtee valaiden katseluretkiä ja siellä sijaitsevat muun muassa Merimuseo ja Saga museo. Vaikka satama on uudistunut, siellä toimii edelleen myös laivojen korjaustelakka.

 

Merenkulkumuseo

Islantilaisten selviäminen karulla saarella perustui suurelta osin kalastukseen, jota harjoittivat myrskyjä uhmaavat rohkeat miehet. Vuosisatojen aikana perinteiset kalastustavat ja kalankäsittely ovat kehittyneet tieteeksi, joka ylläpitää Islannin modernia kalateollisuutta. Museo esittelee Islannin kalastusta ja kalankäsittelyä ja siihen liittyvää historiaa. Museon edustalla on 63 metriä pitkä entinen rannikkovartioalus Ódinn, joka taisteli vuosien 1958-1976 turskasodissa puolustaen Islannin kalastusoikeuksia. Aluksella järjestetään opastettuja kierroksia päivittäin.

 

Saga museo

Museossa Islannin tuhatvuotinen historia herää henkiin. Taidokkaasti luodut, hyvin elävän näköiset vahanuket kertovat Islannin historian tärkeämmät hetket saaren asuttamisesta alkaen. Audio-opastus saatavilla muun muassa englanniksi ja ruotsiksi.

Vinkkejä ja lisätietoa